Dla poszukujących urozmaicenia herbaty z miodem podpowiadamy jakich dodatków można użyć, żeby ten ciepły napój był jeszcze bardziej rozgrzewający i pyszny.
Goździki – nadają cudowny aromat, a jednocześnie są przeciwutleniaczem. Zmniejszają ryzyko zachorowania na grypę oraz inne choroby układu oddechowego.
Cynamon – nadaje niesamowity smak i aromat. Pobudza krążenie krwi i działa rozgrzewająco.
Imbir- zdecydowanie polecamy używać korzenia niż sproszkowanej wersji tej przyprawy. Ma on bowiem bardziej wyrazisty zapach i smak. Wpływa wzmacniająco na organizm oraz działa antybakteryjnie.
Wanilia – to nie tylko smak, ale i właściwości zdrowotne. Niweluje stres, pomaga zasnąć, ma działanie przeciwzapalne, wspomaga pracę żołądka i (podobno) łagodzi bóle menstruacyjne.
Anyż – jedni kochają jego smak, inni nienawidzą. Jednak dodany do herbaty pomaga przy niestrawności, ma właściwości przeciwzapalne, a także łagodzi bóle głowy i stres
Kardamon – silny afrodyzjak, który zachwyca zapachem i nadaje niepowtarzalnego smaku. Oprócz tego posiada wiele właściwości zdrowotnych. Wpływa wzmacniająco na organizm, pomaga leczyć przeziębienie, wspomaga odchudzanie i odświeża oddech.
Cytrusy – cytryna, pomarańcza, grejpfrut czy ananas, oprócz mocnego aromatu przez który zmienia się smak herbaty, dodadzą witaminy C oraz wzmocnią odporność.
Nieważne który składnik wybierzesz do swojej jesienno-zimowej herbaty, z pewnością oprócz rozgrzania Cię, dostarczy Ci wielu pysznych wrażeń.